Oszczędne ciasto marchewkowe

wpis w: Fit przepisy | 24

Czy jestem oszczędna?

Ja uważam, że tak. Pewnie nieco innego zdania jest mój mąż.

Jedno jest pewne – to ciasto, zrobione przeze mnie, na pewno jest oszczędne.

 

Sok marchewkowy jest u nas częstym gościem. A wytłoczynom z marchwii nadaję drugie życie.

Nic się nie zmarnuje 🙂

 

Składniki:

  • 300 g wytłoczyn z marchewki
  • 70 ml oleju
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 125 ml mleka roślinnego
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 60 g orzechów lub ziaren

 

Przygotowanie:

 

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, posiekane orzechy lub ziarna.
  2. Dodaj składniki mokre i marchewkę. Dokładnie wymieszaj.
  3. Ciasto wyłóż do tortownicy lub keksówki.
  4. Piecz 45 minut w temp. 180 st.

 

dscn3179

dscn3185

dscn3193

 

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u  . W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

24 Odpowiedzi

  1. Ciasto marchewkowe do tej pory jadłam tylko kupne, natomiast już od dłuższego czasu korci mnie, żeby upiec je w domu samodzielnie. Przepis wydaje się raczej mało skomplikowany, więc może niczego nie przypalę ani nie wyjdzie mi żaden zakalec 🙂 A wygląda pysznie – i ma przepiękny kolor ! 🙂

  2. Na pewno sprawdzę 🙂

  3. Uwielbiam ciasto marchewkowe 🙂 Polecam też spróbować ciasto z udziałem buraków 😀

  4. Rewelacja! Do tej pory myślałam, że mam całkiem prosty przepis na ciasto marchewkowe, a tu niespodzianka! Zamierzam skorzystać z Twojego pomysłu i to na pewno nie jeden raz 🙂 Ciasto marchewkowe jest przez moją rodzinę wybitnie uwielbiane 😀

  5. Idealne połączenie na podwieczorek – sok marchewkowy i ciasto „z odzysku”, nic się nie marnuje! A przecież w wytłoczynach też znajduje się dużo cennych witamin! 🙂

  6. To jedno z moich ulubionych ciast, w sam raz na podwieczorek:)

  7. Przepis wydaje się dość łatwy, a takie lubię najbardziej:). Ciasto marchewkowe jest jednym z moich ulubionych.

  8. Ja marchewkowiec to robię zawsze taki na bogato z polewą, wysooooki. Ten mi się podoba bardziej. Ja lubie takie przepisy co to jedną łyżka w jednej misce hop, siup i gotowe:)

  9. Idealne wykorzystanie wytłoczyn z marchewki 🙂

  10. Robię dość często, takie ciasto jest naprawdę super smaczne 🙂

  11. Robię bardzo podobne i uwielbiam je !

  12. Super! Muszę spróbować 🙂 mi do tej pory wychodziło trochę za bardzo suche… Masz może na to jakiś sposób?

    • Ja nadal szukam idealnej proporcji, niestety wytłoczyny są mocno wysuszone, dzięki temu mamy poza ciastem sok. Można do ciasta dodać nieco więcej mleka, a ja ratuję temat dodatkami czyli zaproponowanymi w przepisie sosami – u mnie wtedy był truskawkowy ale może być też coś bardziej w wytrawnych smakach:)

  13. Też piekłam niegdyś ciasto marchewkowe, ale szału u nas nie zrobiło. Dobrze, że jesteś oszczędna i wykorzystujesz wszystko co się da:)

  14. Jak dla mnie, ciacho to jest idealne na każdą porę roku 🙂

  15. Mmm przepis brzmi fantastycznie! Zapisuje i kiedyś na pewno wykorzystam. Pozdrawiam 🙂

  16. Wyglada pysznie 😉 Uwielbiam ciacho marchewkowe. Od kilku miesiecy chodzi mi po glowie. Choc zazwyczaj robie wersje raw. Pozdrawiam, Daria xxx

  17. a co jeśli nie mam „wytłoczyn” mogę użyć całej startej marchwi? bo nie mam sokowirówki..

  18. Maɡnificent website. A lot of helpful info here. I’m sending it to several
    pals аns also shɑring in deⅼicious.
    And of course, thank you in your effort!

Zostaw Komentarz