Jak wiecie jestem zwolennikiem szybkich, smacznych i zdrowych rozwiązań w kuchni – te muffinki do takich właśnie należą.
Jak coś Ci nie wyjdzie to powiedz, że tak miało być:) Więc tak dokładnie miały wyglądać moje muffiny owsiano-budyniowe. Jeśli ktoś nadal ma wątpliwości to zapewniam, że nadrabiają smakiem i zdrowymi składnikami 🙂
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
Składniki na krem:
- budyń waniliowy bez cukru
- 500ml mleka
Sposób przygotowania:
- Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub przygotuj samodzielnie. Ostudź (przypuszczam, że rozlany budyń w moich muffinkach to efekt nałożenia gorącej masy budyniowej).
- Składniki na ciasto wymieszaj razem łyżką.
- Przygotowane ciasto przełóż do muffinkowych foremek – po 1 łyżce do każdej.
- Na ciasto nałóż po 1 łyżce kremu i ponownie 1 łyżkę ciasta.
- Muffinki włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut.
Gotowe! Smacznego! 🙂
Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u . W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.
nie spodziewalam sie, ze tak szybko mozna wyczarowac tak pyszne muffiny 🙂 uwielbiam czytac Pani przepisy, bo sa proste i niezwykle szybkie, a co najwazniejsze w dzisiejszym zdrowym odzywianiu – skladniki sa dostepne w kazdym sklepie 🙂 czekam z niecierpliwoscia na kolejne slodkie przepisy. moze jakas zdrowsza wersja szarlotki? ;))
Szarlotka – dobry pomysł:) Niebawem będzie coś jabłkowego:)