Czy jestem oszczędna?
Ja uważam, że tak. Pewnie nieco innego zdania jest mój mąż.
Jedno jest pewne – to ciasto, zrobione przeze mnie, na pewno jest oszczędne.
Sok marchewkowy jest u nas częstym gościem. A wytłoczynom z marchwii nadaję drugie życie.
Nic się nie zmarnuje 🙂
Składniki:
- 300 g wytłoczyn z marchewki
- 70 ml oleju
- skórka z 1 pomarańczy
- 125 ml mleka roślinnego
- 2 jajka
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 60 g orzechów lub ziaren
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, posiekane orzechy lub ziarna.
- Dodaj składniki mokre i marchewkę. Dokładnie wymieszaj.
- Ciasto wyłóż do tortownicy lub keksówki.
- Piecz 45 minut w temp. 180 st.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u . W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.
Ciasto marchewkowe do tej pory jadłam tylko kupne, natomiast już od dłuższego czasu korci mnie, żeby upiec je w domu samodzielnie. Przepis wydaje się raczej mało skomplikowany, więc może niczego nie przypalę ani nie wyjdzie mi żaden zakalec 🙂 A wygląda pysznie – i ma przepiękny kolor ! 🙂
Wypróbuj i koniecznie daj znać czy udało się nie przypalić a przede wszystkim jak smakowało! 🙂
Na pewno sprawdzę 🙂
Daj znać jak wrażenia! 🙂
Uwielbiam ciasto marchewkowe 🙂 Polecam też spróbować ciasto z udziałem buraków 😀
Rewelacja! Do tej pory myślałam, że mam całkiem prosty przepis na ciasto marchewkowe, a tu niespodzianka! Zamierzam skorzystać z Twojego pomysłu i to na pewno nie jeden raz 🙂 Ciasto marchewkowe jest przez moją rodzinę wybitnie uwielbiane 😀
Bardzo się cieszę! Daj znać jak wyszło! I jak się miewa w porównaniu z poprzednimi wersjami marchwiowego ciacha:)
Idealne połączenie na podwieczorek – sok marchewkowy i ciasto “z odzysku”, nic się nie marnuje! A przecież w wytłoczynach też znajduje się dużo cennych witamin! 🙂
To jedno z moich ulubionych ciast, w sam raz na podwieczorek:)
Przepis wydaje się dość łatwy, a takie lubię najbardziej:). Ciasto marchewkowe jest jednym z moich ulubionych.
Ja marchewkowiec to robię zawsze taki na bogato z polewą, wysooooki. Ten mi się podoba bardziej. Ja lubie takie przepisy co to jedną łyżka w jednej misce hop, siup i gotowe:)
Idealne wykorzystanie wytłoczyn z marchewki 🙂
Robię dość często, takie ciasto jest naprawdę super smaczne 🙂
Robię bardzo podobne i uwielbiam je !
Super! Muszę spróbować 🙂 mi do tej pory wychodziło trochę za bardzo suche… Masz może na to jakiś sposób?
Ja nadal szukam idealnej proporcji, niestety wytłoczyny są mocno wysuszone, dzięki temu mamy poza ciastem sok. Można do ciasta dodać nieco więcej mleka, a ja ratuję temat dodatkami czyli zaproponowanymi w przepisie sosami – u mnie wtedy był truskawkowy ale może być też coś bardziej w wytrawnych smakach:)
Też piekłam niegdyś ciasto marchewkowe, ale szału u nas nie zrobiło. Dobrze, że jesteś oszczędna i wykorzystujesz wszystko co się da:)
Staram się:)
Jak dla mnie, ciacho to jest idealne na każdą porę roku 🙂
Mmm przepis brzmi fantastycznie! Zapisuje i kiedyś na pewno wykorzystam. Pozdrawiam 🙂
Wyglada pysznie 😉 Uwielbiam ciacho marchewkowe. Od kilku miesiecy chodzi mi po glowie. Choc zazwyczaj robie wersje raw. Pozdrawiam, Daria xxx
a co jeśli nie mam “wytłoczyn” mogę użyć całej startej marchwi? bo nie mam sokowirówki..
Jak najbardziej, wtedy ciasto będzie bardziej mokre 😉 Daj znać jak wyszło 🙂
Maɡnificent website. A lot of helpful info here. I’m sending it to several
pals аns also shɑring in deⅼicious.
And of course, thank you in your effort!