Ugodowe, bo dopasują się zarówno do podniebień marzących o smakach wytrawnych jak i tych podniebień, którym marzy się słodka nutka 🙂

Moje podniebienie marzyło o wersji słodkiej:

Składniki na 4 średnie placuszki:

  • 100 g dyni
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka miodu
  • Suszona żurawina

 

Przygotowanie:

  1. Dynię obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach.
  2. Dodać jajko, łyżkę mąki, łyżkę miodu i suszoną żurawinę. Wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Smażyć na patelni teflonowej z jednej i drugiej strony.

 

Moim dodatkiem był mus z truskawek i orzechy włoskie.

 

Ale jeśli Twoje smaki podążają w kierunku bardziej wytrawnym to miód i suszoną żurawinę zamień na kawałki piersi z kurczaka i zioła.

W wersji wytrawnej dobrze sprawdzi się sos miodowo-musztardowy lub jogurtowo-ziołowy.

Danie pyszne i szybkie!

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u  . W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

 

dscn2937

dscn2943