Ugodowe, bo dopasują się zarówno do podniebień marzących o smakach wytrawnych jak i tych podniebień, którym marzy się słodka nutka 🙂
Moje podniebienie marzyło o wersji słodkiej:
Składniki na 4 średnie placuszki:
- 100 g dyni
- 1 jajko
- 1 płaska łyżka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka miodu
- Suszona żurawina
Przygotowanie:
- Dynię obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach.
- Dodać jajko, łyżkę mąki, łyżkę miodu i suszoną żurawinę. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Smażyć na patelni teflonowej z jednej i drugiej strony.
Moim dodatkiem był mus z truskawek i orzechy włoskie.
Ale jeśli Twoje smaki podążają w kierunku bardziej wytrawnym to miód i suszoną żurawinę zamień na kawałki piersi z kurczaka i zioła.
W wersji wytrawnej dobrze sprawdzi się sos miodowo-musztardowy lub jogurtowo-ziołowy.
Danie pyszne i szybkie!
Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u . W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.
Zdecydowanie wybieram wersję na słodko! Szybki, łatwy przepis – coś co sprawdza się w mojej kuchni 🙂 Kolejna pozycja do zapisania w internetowym Przepiśniku 🙂
Jak dużo internetowy Przepiśnik zawiera już przepisów?:)
Zapowiadają się pysznie! A najbardziej przekonuje mnie ta mąka pełnoziarnista, którą staram się zastępować każdą inną. Aby było jeszcze zdrowiej! 🙂
Pycha! Uwielbiam dynię, u mnie pod postacią marmolady 🙂
O tak! U nas już czeka arsenał dżemików dyniowych!:)
Bardzo mnie ciekawiło, dlaczego akurat ugodowe! Chwytliwy tytuł 😉
:):) A jakie budził pierwsze skojarzenie?
Lubię dynią faszerować dzieci. Spróbuję ich na pewno, może mój syn się skusi 🙂
Zatem czekam na wieści jak Synkowi smakowały:)
Super przepis:) sama czesto przygotowywuje placuszki dyniowe tylko zamiast maki daje otreby. W swojej diecie korzystam z Pani przepisow, ktore umieszczala Pani na fb. Czekam z niecierpliwoscia na kolejne przepisy 🙂
Bardzo się cieszę, że korzysta Pani z zamieszczanych przeze mnie przepisów! Czekam zatem na relacje smakowe! :):)
Jeszcze nie jadłam takiego przysmaku, może być ciekawie dobre 😉
Bardzo interesujący przepis. Muszę go koniecznie wypróbować. 🙂
To moja wersja raczej ta wytrawna 🙂 Dynia też ostatnio u nas często gości na stole.
Szkoda, że nie da się kliknąć w zdjęcie żeby je powiększyć.
Świetne placuszki i dość szybkie do wykonania a to lubię najbardziej 🙂
uwielbiam dynię właśnie na zimę robię jej spore zapasy 🙂
OO u nas dyniowe zapasy już czekają w słoikach:)
Pyszna propozycja! 🙂
A ja lubię dynię i na słodko i wytrawnie. Ale placuszków na słodko jeszcze nie robiłam, może w weekend. 🙂