Jednym z najczęstszych pytań, które otrzymuję od mam dbających o żywienie swoich pociech jest: „Jak skomponować menu dziecka aby były w nim wszystkie wartości odżywcze?”.

 

Komponowanie posiłków dla naszej pociechy powinno opierać się na kilku najważniejszych zasadach.

Pierwszą z nich jest pełnowartościowość.

Dla prawidłowego rozwoju potrzebujemy dostarczyć naszemu organizmowi źródła najważniejszych składników odżywczych: białek, tłuszczów, węglowodanów. Nie możemy pominąć również witamin i składników mineralnych.

Białko znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego: mięso, ryby, jaja, produkty mleczne oraz pochodzenia roślinnego tj. nasiona roślin strączkowych.

Źródeł tłuszczów szukamy przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego tj. oleje, oliwa, orzechy, pestki czy awokado. W diecie dziecka nie pomijamy również masła.

Węglowodany powinny być uzupełniane poprzez obecność w diecie pieczywa, ryżu, kaszy, makaronu, ziemniaków, batatów, płatków owsianych/jęczmiennych itp.

Nie zapominamy o warzywach, owocach oraz o odpowiednim nawodnieniu organizmu.

Dążymy do tego aby każdy z głównych posiłków zawierał wszystkie elementy pełnowartościowej diety.

Kolejnym z podstawowych aspektów komponowania zdrowej diety jest różnorodność.

Często mówi się, że właściwie skomponowany posiłek to posiłek kolorowy. Jest w tym sporo prawdy, w końcu poszczególne grupy wyżej wymienianych produktów mają różne barwy. Starajmy się aby każdy z posiłków, który przygotowujemy był ciekawy pod względem estetycznym ale i smakowym. Dobrym rozwiązaniem jest również gotowanie każdego dnia różnych potraw, dzięki temu nasza pociecha pozna zdecydowanie więcej możliwości smakowych i nie będzie przyzwyczajała się do wyłącznie kilku głównych, ulubionych posiłków.

Jeżeli chcemy aby nasze dziecko próbowało różnych produktów i potraw musimy mu je proponować. Nie warto przerzucać swoich smakowych preferencji na pociechę, która dopiero się tego uczy. To, że my nie lubimy brukselki nie oznacza, że nasze dziecko jej nie polubi.

Komponując dietę malucha ważnym jest również umiar i spokój. Pamiętajmy, że rolą naszą jako rodzina jest zadbać o jak najlepszy skład posiłku jednakże to dziecko finalnie decyduje o tym co i ile zje.

 

 

Menu dziecka 12 – miesięcznego

 

I śniadanie: Razowa kasza manna z wiśniowym musem

II śniadanie: Jagodowe placuszki z mąki owsianej

Obiad: Pierogi z mięsem i brokułami

Podwieczorek: Jaglane krakersy + kukurydza

Kolacja: Kolorowe świderki

 

 

I śniadanie: Razowa kasza manna z wiśniowym musem

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka wody/mleka
  • 150g wiśni (świeżych lub mrożonych)

 

Sposób przygotowania:

  1. Usuń pestki z wiśni, możesz je zblendować lub pozostawić w kawałkach.
  2. Kaszę manną ugotuj na mleku/wodzie.
  3. Udekoruj przestudzoną kaszę wiśniami/musem wiśniowym.

II śniadanie: Jagodowe placuszki z mąki owsianej

Składniki:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 100g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka oleju
  • 50g twarogu

Sposób przygotowania:

  1. Jagody zblenduj.
  2. Mąkę, mleko, jajko i olej wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Zblendowane jagody połącz z masą naleśnikową.
  4. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i uformuj placuszki. Możesz również skorzystać z silikonowych foremek do pieczenia.
  5. Piecz w piekarniku w temperaturze 170*C przez 15 minut.

Obiad: Pierogi z mięsem i brokułami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • ½ szklanki wrzątku
  • 200g filet z indyka
  • Brokuł
  • Majeranek, tymianek

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój i ugotuj.
  2. Brokuł podziel na różyczki i zblanszuj.
  3. Po ostygnięciu mięso wraz z brokułem zmiel w maszynce.
  4. Mąkę wraz z ziołami wsyp do miski i zalej wrzątkiem.
  5. Po ostygnięciu wyrabiaj ciasto aż do uzyskania elastycznej konsystencji.
  6. Rozwałkuj, jeśli ciasto jest zbyt klejące – dodaj wody.
  7. Z ciasta wykrój szklanką kółka.
  8. Nakładaj po 1 łyżeczce farszu i sklejaj brzegi ciasta.
  9. Wrzucaj pierogi do wrzątku i gotuj 3 minuty.
  10. Pierogi polej 1 łyżeczką oliwy.

Podwieczorek: Jaglane krakersy + kukurydza

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 4 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka curry

 

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę wsyp do wrzątku. Gotuj do na małym ogniu do gęstej konsystencji (ok. 20 minut).
  2. Przestudzoną kaszę wymieszaj z jajkiem, kaszką kukurydzianą, oliwą i przyprawami. Jeżeli konsystencja nie jest gęsta – dodawaj kaszkę kukurydzianą.
  3. Rozprowadź masę do grubości ok. 0,5 cm na papierze do pieczenia, połóż na blachę do pieczenia.
  4. Roztrzepane białko rozprowadź na masie.
  5. Piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180*C.
  6. Po przestudzeniu pokrój na kawałki.

Do podwieczorku dodałam sos do krakersów zrobiony z pomidorów z puszki (gotując, odparowałam nadmiar wody).

Kolacja: Kolorowe świderki

Składniki:

  • Makaron świderki
  • Szpinak świeży lub mrożony
  • 2 pomidory
  • Olej
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak zblenduj i podduś na małym ogniu z dodatkiem oleju, cebuli i czosnku aby odparować nadmiar wody.
  2. Pomidory zblenduj i podduś na małym ogniu aby odparować nadmiar wody.
  3. Makaron ugotuj.
  4. Przygotuj 2 miski, w których osobno wymieszaj makaron z sosem pomidorowym i sosem szpinakowym.

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u  . W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.