Sklepowe ciasteczka owsiane nawrzucane mają sporo cukru, miodu, słodzików. Zupełnie nie wiem po co, bo smak wersji oryginalnej bez dosładzaczy jest rewelacyjny. Dodatkowo na plus przebija niższa kaloryczność.
Dziś przepis na banalnie łatwe do przygotowania ciasteczka owsiane:
Składniki:
- 100g płatków owsianych
- 0,5l wody
- 1 jajko
- 200g rozmaitych bakalii (ja wykorzystałam migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, suszoną żurawinę)
Przygotowanie:
1.Posiekaj bakalie, wielkość kawałków zależy od Twoich upodobań.
2.Zagotuj płatki owsiane na wodzie.
3.Wsyp do płatków posiekane bakalie.
4.Delikatnie wszystko wymieszaj razem z jajkiem.
5.Jeżeli masa wydaje się zbyt sucha dodaj troszkę wody.
5.Uformuj ciasteczka, przełóż na blachę z papierem do pieczenia.
6.Piecz w temp. 160st przez ok. 15 minut.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u . W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.
Kocham ciasteczka owsiane 🙂 jeszcze nigdy nie próbowałam sama ich zrobić
Dobre owsiane ciasteczka można dostać w każdym sklepie ale zrobić je samemu na pewno jest znacznie lepiej i zdrowiej 🙂
Zgadza się 🙂
Wow, proste i wyglądają pysznie. I przynajmniej wiemy, co jest w środku… Nie wyobrażam sobie dodatkowo dosładzać takich pyszności. Na pewno spróbuję przepisu!
Czekam na smakowe wrażenia! 🙂
Takie lubię najbardziej, bo są zdrowsze od tych kupnych.
Najszybsza i najzdrowsza przekąska 🙂
Szybkie i pyszne.! Kocham takie.:)
https://jaglusia.wordpress.com/
Przepysznie 😀 I jak zdrowo! 🙂
Fajny, prosty przepis – na pewno wypróbuję 🙂 Tym bardziej, że w tym roku postanowieniem jest jedzenie tylko domowych wypieków.
Lubię takie postanowienia 🙂
Najszybsza przekaska, kiedy dopada glod na cos slodkiego 🙂
Fajny przepis 🙂 Do wykorzystania 🙂 Ja, żeby nie kupować “zdrowych” i drogich batoników, kiedyś też własne i było to bardzo wygodne – po prostu wyjmowałam ze słoika i zjadałam jednego np. po treningu 🙂 http://eatmefitme.pl/2013/06/crunchies-batoniki-samoziarniste.html
Dokładnie, w tych kupnych różne składniki są umieszczane, moim zdaniem zbędnie.
Też unikam tych sklepowych, bo dla mnie są za słodkie i sztuczne. Takie domowe zdecydowanie najlepsze 🙂
Ja przyznam, że lubię ciastka owsiane, ale wolę ciasteczka kruche. Takie z płatkami i bakaliami (czasem robię też z jabłkiem) kojarzą mi się właśnie nie ze słodkimi ciastkami, tylko ze słodką przekąską. Nie wiem, czy rozumiesz co mam na myśli 😉 Teoretycznie nie ma różnicy w słodkim ciastku i słodkiej przekąsce, ale dla mnie łasucha – jest! Pozdrawiam 🙂
Przepyszne! Uwielbiam takie ciasteczka 😉
Ja już też odeszłam od kupowania ciastek 🙂 wolę upiec coś słodkiego sama, bez tych wszystkich E, cukru i oleju palmowego. Fajnie Magda, że pokazujesz alternatywę dla słodyczy ze sklepu 🙂 Pozdrawiam. Basia
Też robię ciasteczka owsiane, ale podstawą spajającą jest banan 😉 Takich jeszcze nie próbowałam, ale dobrze znać ten przepis, bo jest idealną alternatywą w razie braku bananów. A często piekę owsianki – dla mnie super pomysł na drugie śniadanie 🙂
Fajne. Robię dziś. Będą do oslodzenia poniedziałkowego poranka.
Przepis zapisałam. Jutro na pewno spróbuję i wpadnę tu się pochwalić.
Czekam na relacje!:)
Muszę się zebrać do zrobienia ich. tak bardzo uwielbiam ciasteczka owsiane 🙂
Wyglądają na smaczne 😀 I takie proste do zrobienia 🙂 chyba zamelduję się w kuchni w sobotę na dłuższą chwilkę 🙂
Dzieciaki takie uwielbiają, a ja wolę jak naturalnych składników jest 100%. Jajko, woda OK. Dla cukru mówię NIE.