Kolorowe jaglane kuleczki są ciekawą opcją na podanie rozmaitych warzyw. Taka metoda sprawdzi się nie tylko u niemowlaka poznającego nowe smaki, ale również u starszego dziecka, które stara się omijać warzywa szerokim łukiem 🙂
Składniki:
- warzywa (u mnie to było kilka różyczek brokułu, burak i marchew)
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę jaglaną na gęsto (ok 15 minut na małym ogniu, nie mieszając).
- Ugotuj warzywa.
- Po ostudzeniu podziel kaszę na tyle części ile przygotowałaś rodzajów warzyw. U mnie były trzy.
- Zblenduj każdą część ugotowanej kaszy z danym rodzajem warzyw.
- Formuj z masy kuleczki. Mokre dłonie będą pomocne gdy masa zacznie się przyklejać 🙂
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u . W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.
Wyglądają fantastycznie. W sam raz dla dzieci, aby zdrowo je nakarmić.
fajny pomysł. smacznego.:)
Bardzo fajny pomysł na przemycienie warzyw, z chęęcią przygotuje córce 🙂