Założę się, że nawet, jeśli jesteś zagorzałym fanem czekolady to kliknąłeś w ten wpis przede wszystkim ze względu na słowo „fasolowe”.

Myślisz „jak to możliwe żeby psuć sobie czekoladową rozkosz FASOLĄ”.

Tym bardziej zachęcam Cię do wypróbowania tego przepisu. Ja też nie wierzyłam w smak murzynka z fasoli dopóki nie zrobiłam tego ciasta. Co więcej, żadna z osób, które je spróbowały fasoli nie wyczuła J

Do ciasta nie dodajesz ani cukru, ani mąki, ani masła. Dodatkowym atutem jest wykorzystanie fasoli, której jest zawsze za mało w naszej codziennej diecie.

 

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 3 jajka
  • 2 małe banany
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 30g orzechów lub migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Przygotowanie:

  1. Wypłucz fasolę.
  2. Zblenduj wszystkie składniki razem do jednolitej konsystencji. Uwaga! Jeżeli lubisz chrupać to orzechy lub migdały posiekaj i dodaj po zblendowaniu pozostałych składników.
  3. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Piecz 60 minut w temp. 180 st.

 

Jeżeli liczenie kalorii nie spędza Ci snu z powiek ciasto udekoruj polewą:

  • 70g gorzkiej czekolady
  • 70 ml mleka
  • 1 łyżeczka miodu

 

Polewa:

  1. Podgrzej mleko.
  2. Rozpuść kawałki czekolady w gorącym mleku.
  3. Wyczuj moment – jak polewa nie będzie maksymalnie gorąca ale jeszcze nie zdąży całkiem zastygnąć dodaj łyżeczkę miodu.
  4. Udekoruj ciasto.

Smacznego!

 

dscn3668

 

dscn3684

 

dscn3683

 

dscn3744

Jeśli spodobał Ci się ten przepis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u  . W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.