Jeśli obserwujecie moje wpisy to wiecie, że nie lubię marnować jedzenia (oszczędne ciasto marchewkowe i te sprawy). Metoda BLW, przynajmniej w swoich początkach może wiązać się z dużymi „stratami” lub ugotowaniem porcji zbyt dużej w porównaniu do możliwości dziecięcia i rodzica:) Tym razem zostały mi ugotowane warzywa, poszatkowałam je.

Równie dobrze mogłyby być surowe starte na tarce:)

 

Składniki:

  • warzywa (u mnie to był gotowany brokuł, pół marchewki, pół pietruszki i ćwiartka selera)
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju

 

Przygotowanie:

  1. Drobno pokrój ugotowane warzywa, jeżeli chcesz wykorzystać surowe – zetrzyj je na tarce.
  2. Ubij pianę z dwóch białek.
  3. Dodaj żółtka, mąkę, olej oraz rozdrobnione warzywa.
  4. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Podsmaż z obu stron nie dodając więcej tłuszczu.

 

Smacznego!

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u  . W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.