Ugodowe placuszki dyniowe

wpis w: Fit przepisy | 19

Ugodowe, bo dopasują się zarówno do podniebień marzących o smakach wytrawnych jak i tych podniebień, którym marzy się słodka nutka 🙂

Moje podniebienie marzyło o wersji słodkiej:

Składniki na 4 średnie placuszki:

  • 100 g dyni
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka miodu
  • Suszona żurawina

 

Przygotowanie:

  1. Dynię obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach.
  2. Dodać jajko, łyżkę mąki, łyżkę miodu i suszoną żurawinę. Wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Smażyć na patelni teflonowej z jednej i drugiej strony.

 

Moim dodatkiem był mus z truskawek i orzechy włoskie.

 

Ale jeśli Twoje smaki podążają w kierunku bardziej wytrawnym to miód i suszoną żurawinę zamień na kawałki piersi z kurczaka i zioła.

W wersji wytrawnej dobrze sprawdzi się sos miodowo-musztardowy lub jogurtowo-ziołowy.

Danie pyszne i szybkie!

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u  . W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

 

dscn2937

dscn2943

 

19 Odpowiedzi

  1. Zdecydowanie wybieram wersję na słodko! Szybki, łatwy przepis – coś co sprawdza się w mojej kuchni 🙂 Kolejna pozycja do zapisania w internetowym Przepiśniku 🙂

  2. Zapowiadają się pysznie! A najbardziej przekonuje mnie ta mąka pełnoziarnista, którą staram się zastępować każdą inną. Aby było jeszcze zdrowiej! 🙂

  3. Pycha! Uwielbiam dynię, u mnie pod postacią marmolady 🙂

  4. Bardzo mnie ciekawiło, dlaczego akurat ugodowe! Chwytliwy tytuł 😉

  5. Lubię dynią faszerować dzieci. Spróbuję ich na pewno, może mój syn się skusi 🙂

  6. Super przepis:) sama czesto przygotowywuje placuszki dyniowe tylko zamiast maki daje otreby. W swojej diecie korzystam z Pani przepisow, ktore umieszczala Pani na fb. Czekam z niecierpliwoscia na kolejne przepisy 🙂

  7. Jeszcze nie jadłam takiego przysmaku, może być ciekawie dobre 😉

  8. Bardzo interesujący przepis. Muszę go koniecznie wypróbować. 🙂

  9. To moja wersja raczej ta wytrawna 🙂 Dynia też ostatnio u nas często gości na stole.
    Szkoda, że nie da się kliknąć w zdjęcie żeby je powiększyć.

  10. Świetne placuszki i dość szybkie do wykonania a to lubię najbardziej 🙂

  11. uwielbiam dynię właśnie na zimę robię jej spore zapasy 🙂

  12. A ja lubię dynię i na słodko i wytrawnie. Ale placuszków na słodko jeszcze nie robiłam, może w weekend. 🙂

Zostaw Komentarz