Kolorowe jaglane kuleczki są ciekawą opcją na podanie rozmaitych warzyw. Taka metoda sprawdzi się nie tylko u niemowlaka poznającego nowe smaki, ale również u starszego dziecka, które stara się omijać warzywa szerokim łukiem 🙂

 

Składniki:

  • warzywa (u mnie to było kilka różyczek brokułu, burak i marchew)
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody

 

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę jaglaną na gęsto (ok 15 minut na małym ogniu, nie mieszając).
  2. Ugotuj warzywa.
  3. Po ostudzeniu podziel kaszę na tyle części ile przygotowałaś rodzajów warzyw. U mnie były trzy.
  4. Zblenduj każdą część ugotowanej kaszy z danym rodzajem warzyw.
  5. Formuj z masy kuleczki. Mokre dłonie będą pomocne gdy masa zacznie się przyklejać 🙂

 

Smacznego!

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u  . W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.